Driver egen skolbutik

Nacka gymnasiesärskola

På handelsprogrammet får du inte bara lära dig hur det går till i teorin. Här driver gymnasiesärskolan egen butik på skolan.
  - Det ger jättebra träning. Jag har lärt mig massor för framtiden, säger Ali Camara, som nu går sista året.

I framtiden drömmer han om att arbeta i affär och köra buss.

Ali går på Nacka gymnasiesärskola

Egentligen var det en slump att han hamnade här. Ali Camara, 21 år, gick först dataprogrammet på en annan gymnasiesärskola, men då programmet lades ner blev han tipsad om att söka till Nacka gymnasium i stället:
  - Jag blev väldigt överraskad när jag kom hit och fick veta att särskolan driver en egen butik, berättar Ali. Det var svårt i början, men nu kan jag stå här själv och det är jätteroligt att sälja!

Mycket praktik
Förutom butiksverksamheten, som innefattar hela kedjan från inköp av alla varor till inredning och försäljning i butiken, ingår minst 22 veckors praktik inom handel under studietiden. För Alis del har det inneburit såväl praktik utomlands på ett varuhus som flera matvarubutiker här hemma.

Varför passar handelsprogrammet dig?
  - För att jag lär mig massor som jag kan ha nytta av i framtiden, som hur man säljer och frontar i en butik.

Vad tycker du om skolan?
  - Jag trivs väldigt bra. Lärarna är snälla och bryr sig jättemycket och det är lugnt och bra i klassen.

Vad tror du att du kommer att göra när du har gått ut?
  - Först ska jag jobba i butik. Det är samma ställe som jag gjorde min senaste praktik på. De har lovat att jag får komma tillbaka och jobba där. Sedan när jag har tagit körkort vill jag köra buss eller taxi.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen?
  - Alla studiebesök vi har varit på i olika butiker, där vi har fått titta på hur de jobbar. Och så när vi var på Gröna Lund med klassen, förstås. Men allra roligast är nog ändå att jag har träffat så många trevliga människor. Jag har fått massor av nya vänner som har samma intressen som mig.

Kan du rekommendera skolan och programmet till andra?
  - Ja, det kan jag verkligen! Det är tryggt här. Du kan berätta vad som helst för lärarna. De lyssnar alltid och hjälper till och de finns överallt och ser om det händer något. Jag har blivit mycket mer vuxen och självständig sedan jag började här.

Läs mer om Nacka gymnasiesärskola

Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Nacka gymnasiesärskola.