Programmet för hotell, restaurang och bageri

Programmet för hotell, restaurang och bageri

Förslag på skolor

Arlandagymnasiet anpassad gymnasieskola

  • Administration, handel och varuhantering
  • Hotell, restaurang och bageri
  • Fordonsvård och godshantering
  • Individuella program

Plats
Märsta
 
 
 

Burgården gymnasiesärskola

  • Programmet för administration, handel och varuhantering
  • Programmet för estetiska verksamheter
  • Programmet för hantverk och produktion
  • Programmet för hotell, restaurang och bageri
  • Programmet för hälsa, vård och omsorg
  • Programmet för språk, samhälle och natur
  • Individuellt program

Plats
Göteborg
 
 
marker
Riksintag

Häggviks Gymnasium gymnasiesärskola

  • Hotell, restaurang och bageri
  • Estetiska verksamheter
  • Individuella programmet
  • Administration, handel och varuhantering

Plats
Sollentuna
 
Boende
Boende på skolan
marker
Riksintag

Höghammargymnasiet

  • Individuella program
  • Administration, handel och varuhantering
  • Hantverk och produktion
  • Hotell, restaurang och bageri
  • Hälsa, vård och omsorg
  • Skog, mark och djur

Plats
Bollnäs
 
Boende
Boende på skolan
 

Sågbäcksgymnasiet Anpassad gymnasieskola

  • Hotell, restaurang och bageri
  • Fordonsvård och godshantering

Plats
Huddinge
Elever per lärare
Personaltäthet:
5 elever/pedagog
 
 

Ystad Gymnasium gymnasiesärskola

  • Administration, handel och varuhantering
  • Fordonsvård och godshantering
  • Hotell, restaurang och bageri
  • Skog, mark och djur
  • Fastighet, anläggning och byggnation
  • Individuella program

Plats
Ystad
 
 
marker
Riksintag

Övriga skolor med Hotell, restaurang och bageri

Programmet för hotell, restaurang och bageri

Programmet hotell, restaurang och bageri är perfekt för dig som tycker det är roligt att jobba tillsammans med andra människor och ge dem god service. Programmet är yrkesinriktat och du kommer lära dig många roliga och nyttiga saker inom restaurangbranschen. När du har avslutat programmet hotell, restaurang och bageri har du möjligheten att jobba inom världens största servicebransch där dagarna aldrig är tråkiga. 

APL – arbetsplatsförlagt lärande

På programmet hotell, restaurang och bageri får du göra praktik. Praktiken kallas APL och det står för arbetsplatsförlagt lärande, du får alltså lära dig om ett yrke på en riktig arbetsplats. Några exempel på vad du kan jobba som: 

  • Kock i olika spännande kök. 
  • Servitris eller servitör på stora och små restauranger. 
  • Konditor eller bagare på bageri. 
  • Hotellreceptionist, och vara verksamhetens ansikte utåt.

Vad du kommer att lära dig

Du som läser programmet hotell, restaurang och bageri kommer att lära dig nya saker varje dag. Dagarna är fyllda av händelser och det finns alltid något att göra. Nedan ser du några exempel på arbetsuppgifter och områden du kommer få möjlighet att utvecklas inom: 

  • Internationella kunskaper i hur mat spelar en viktig roll i olika samhällen och kulturer. 
  • Fördjupade kunskaper inom kost- och näringslära. 
  • Ökad förståelse för hur hygien, arbetsmiljö och säkerhet hör ihop med hälsa. 
  • Lära dig om lagar och regler kring ansvarsfull alkoholhantering. 
  • Du får fördjupade kunskaper inom kost och logi. Ju mer du förstår kunderna, desto bättre service och upplevelse kan du ge dem. 
  • Kunskaper i närproducerade livsmedel och varför de är viktiga för att jobba mer etiskt och miljövänligt. 


Fördelar med praktisk erfarenhet

Programmet hotell, restaurang och bageri är uppbyggt så att du som elev ska utvecklas så mycket som möjligt. Du kommer att lära dig om olika arbetsplatser och hur internationella skillnader spelar en viktig roll inom hotell- och restaurangbranschen. Med praktisk arbetslivserfarenhet blir du självständig, kan ta mer eget ansvar och samtidigt lära dig jobba tillsammans med andra som ett fungerande team.

Läs mer om programmet för hotell, restaurang och bageri här.


Källa: utbildningsguiden.skolverket.se