Plats:
Informationsbroschyr: Ladda ner här
Gör en intresseanmälan

Öknaskolan - naturbruksgymnasium i Sörmland

I Tystberga, i Sörmland ligger Naturbruksgymnasiet Öknaskolan. Här finns gymnasiesärskola med programmet för Skog, mark och djur.

Ökna Säteri har funnits sedan 1500-talet. Efter flera ägarbyten skänktes gården år 1943 till Sörmlands läns Landsting. 1947 startades en lantmannaskola, vilket är grunden till det naturbruksgymnasium som finns idag. Nu finns gymnasieskola och gymnasiesärskola där ca 230 elever går.

Skog, mark och djur

Programmet för skog, mark och djur är en 4-årig utbildning i gymnasiesärskolan. På programmet tränas du på att arbeta självständigt och tillsammans med andra på ett säkert sätt. Arbetet är både praktiskt och teoretiskt och du får lära dig om djur, teknik och trädgård.

På skolan finns ett djurhus med sällskapsdjur, hunddagis, stall och lantbruk med får och kor. Det finns också ett växthus där du får odla grönsaker.

Gymnasiesärskolan arbetar med olika teman. Yrkesämnen och kärnämnen blandas både teoretiskt och praktiskt. Du läser ämnet livskunskap som förbereder dig för vuxenlivet

Boende på ÖknaskolanInternat på Öknaskolan

Skolan har internat med 146 rum, både enkelrum och dubbelrum. Du som bor långt från skolan och inte kan pendla varje dag kan få plats på skolans boende. Det är viktigt att du känner dig trygg och att dina föräldrar vet att du är det, eftersom internatboende är annorlunda än att bo hemma. Att bo på internat är utvecklande, du får vänner för livet, lär dig att samarbeta och ta ansvar.

I boendet ingår tre måltider per dag och all mat serveras i skolans matsal. Lunchen är gratis för alla elever som är under 20 år, även om man inte bor på internatet. Skolmaten består av husmanskost och lagas i matsalen.

På internatet finns fritidsledare som hjälper till med fritidsaktiviteter på kvällarna.

Det kostar 2500 kronor per månad för dubbelrum och 3300 kronor för enkelrum på internatet. Du kan ansöka om inackorderingsbidrag på 2500 kronor per månad genom din hemkommun. För mer information om internatet, gör en intresseanmälan.

Nationella program

Visa alla

Kontakt

För att beställa information från Öknaskolan gymnasiesärskola, fyll i följande uppgifter:

* =  Obligatoriskt fält
Errors
Jag accepterar gymnasium.se:s  Allmänna villkor & Integritetspolicy

Recensioner

Det finns inga recensioner skrivna.

Hitta till skolan

Öknaskolan, Sörmlands Naturbruk