Plugga efter gymnasiesärskolan

Efter att du har gått ut gymnasiesärskolan är det inte säkert att du får söka till högskola och universitet. För att få börja på en högskola eller universitet behöver du så kallad behörighet. Du kan få behörighet efter gymnasiesärskolan, genom att läsa på särvux eller folkhögskolor.

Särvux/Lärvux

Vuxenutbildningen är till för att göra det möjligt för dig att studera vidare. Vissa Lärvux har även lärlingsutbildningar. Ta kontakt med din kommun för att få mer information.

Särvux/Lärvux är särskild utbildning för vuxna. Där kan du läsa:

-        Grundläggande särvux. Det innefattar den obligatoriska särskolan (träningsskola och grundsärskola). Träningsskola har två kursplaner kommunikation samt verklighetsuppfattning och omvärldskunskap. Grundsärskola erbjuder elva olika kursplaner vilka framför allt är estetiska ämnen.

-        Gymnasial särvux. Det motsvarar den utbildning som ungdomar kan få i gymnasiesärskolan. Antingen på de nationella programmen eller de individuella programmen. De flesta av programmen är yrkesförberedande.

Här kan du hitta mer information om särvux!

Folkhögskola

Folkhögskolan är uppbyggt på ett lite annorlunda sätt än gymnasieskolan och Komvux. Det finns flera folkhögskolor som har speciellt anpassade utbildningar för dig med utvecklingsstörning. På de olika skolornas hemsidor kan man se vilket typ av stöd de erbjuder och vilka kurser de har.

På folkhögskola kan du läsa in grundläggande behörighet via distansstudier. När man läser på distans så behöver man inte åka till skolan, utan får göra uppgifter via internet

Här kan du hitta Folkhögskolor som har utbildningar anpassade för utvecklingsstörning!

Yrkeshögskola

Yrkeshögskolor riktar sig till dig som vill lära dig ett yrke. Så länge ditt funktionshinder inte är för omfattande kan du gå på en yrkeshögskola.

Vissa yrkeshögskolor erbjuder även speciella kurser anpassade för personer med funktionsnedsättning. Dessa kurser brukar ha färre elever och undervisas i specialanpassade lokaler.

Universitet och högskolerådet

Om du har läst in behörighet för att börja på Högskola eller universitet kan du ta kontakt med din kommun, eller skolan du är intresserad av för att se vad de erbjuder för kurser.

Det är UHR (Universitet och högskolerådet) som ansvarar för högskole- och universitetsutbildningar. Om du är intresserad av att studera vidare på Högskola eller Universitet kan du kontakta dem för att se vilka möjligheter du har.

Källor

Riksdagen