Svårt att få jobb efter gymnasiesärskolan

Magnus Tideman, professor i handikappvetenskap på högskolan i Halmstad. Foto: Johan Tollgerdt/Sveriges Radio. Emelie Hansson, Simon Sätterström, Herman Blückert, Johan Larsson och Linda Fontaeus har tagit studenten. Foto: Oliver Bergman/Sveriges RadioSvårt att få jobb efter gymnasiesärskolan

De flesta elever som har gått i gymnasiesärskolan får inget jobb efter skolan. Det visar en ny undersökning.

Högskolan i Halmstad har gjort en undersökning för att se hur det går för de som går ut gymnasiesärskola. Undersökningen visar att det är väldigt svårt för eleverna att få ett jobb efter skolan.

- Det handlar om att få lön, att få en ekonomi, att få kontakter och status. Och så vet vi att arbete är viktigt för hälsan. Ur individens synpunkt finns det massor av skäl, säger professor Magnus Tideman som arbetar på högskolan i Halmstad.

En av fem får arbete

Efter att ha gått ut gymnasiesärskolan är det bara 22 procent som får ett vanligt jobb. Däremot är det många som kan få ett lättare jobb på daglig verksamhet. Några få studerar vidare på folkhögskola eller lärvux.

En stor del av eleverna som går ut gymnasiesärskolan varken jobbar eller studerar. Hela 24 procent av eleverna står utan jobb eller studier. Det är en mycket högre siffra än för dem som har gått på en vanlig gymnasieskola.

Jonah har fått sommarjobb

Sveriges Radio har träffat tre elever som alla har planer på vad de ska göra när de nu har gått ut gymnasiesärskolan. Jonah Larsson, Herman Blückert och Linda Fontaeus i Bollnäs vet vad de vill:

- Jag ska börja jobba i travstall. Jag har planer på att utbilda mig som hästmassör, så vi får se vad som händer. Jag bara hoppas det går bra, säger Linda Fontaeus.

- Jag kommer sommarjobba en hel månad nästan, säger Jonah Larsson.

- Jag funderar på att utbilda mig som maskinförare, säger Herman Blückert, som precis har gått ut gymnasiesärskolan i Bollnäs. 

Så här gjordes undersökningen

Forskarna undersökte hur det gick för 12 000 ungdomar som gick ut gymnasiesärskolan under åren 2001 till 2011. Så här blev resultatet:

  • 22 procent fick vanliga jobb
  • 47 procent fick jobb på daglig verksamhet
  • 6 procent studerade vidare, ofta på folkhögskola eller särvux
  • 24 procent fick varken jobb eller någon ny utbildning

Källa: Sveriges Radio


Tillbaka till nyheter


Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-08-18

Reformen för gymnasiesärskolan utvärderas

Under våren genomför Skolverket en undersökning bland rektorer, huvudmän och beslutsfattare inom gymnasiesärskolan för att utvärdera hur verksamheten fungerat sedan reformen trädde i kraft 2013.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-30

Aspergers syndrom på väg att försvinna

Aspergers syndrom används inte längre i den amerikanska diagnosmanualen DSM-5 som också används i Sverige. Mycket talar för att diagnosen kommer tas bort och att man istället inkluderar tillståndet i autismspektrumtillstånd.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-09-19

Gymnasiesärskolemässa 2016 på Fryshuset

Den 21:a september anordnar Fryshuset för andra gången en gymnasiesärskole-mässa. Mässan är till för elever som ska välja gymnasiesärskola. Genom att titta förbi mässan får du chansen att prata med många olika gymnasiesärskolor. På mässan finns också möjlighet att träffa personerna bakom Gymnasiesärskola.se! Det är Fryshusets gymnasium som står som arrangör för mässan.

Läs mer