Nytt dataspel kan behandla ADHD och autism

Bild från AkiliinteractiveNytt spel kan hjälpa personer med autism och ADHD

Det har kommit ett nytt spel som ska kunna användas för att behandla ADHD, autism och depression. Mobilspelet "Project Evo" tränar upp förmågan att fokusera. 

Företaget Akili tror att traditionella kognitiva test kan vara jobbiga för patienter att genomföra och att de sällan är tillräckligt avancerade. I det nya spelet "Project Evo" mäts kognitiv kontroll på ett sätt som engagerar patienten. 

Det nya spelet är ett kognitivt träningsverktyg som kan användas i hemmet. Spelet samlar in information vilket gör att den som spelar kan se sin utveckling och analys av de framsteg hen gör.

Kan bli godkänt som läkemedel

Spelet ”Project Evo” har godkänts i åtta kliniska studier och kan snart godkännas som ett läkemedel av det amerikanska läkemedelsverket, FDA.

Det är två forskare, Adam Gazzeley och Eddie Martucci, som utvecklat spelet. Om det godkänns blir det världens första psykoterapeutiska spel som får samma status som ett läkemedel.

Ska hjälpa hjärnan att fokusera

Målet med spelet är att det ska lära hjärnan att bli bättre på att fokusera och därmed också i vissa fall kunna ersätta en behandling med läkemedel. I spelet ska man bland annat ta sig fram längs en flod på en svävare, och tvingas då ta snabba beslut, vilket sätter igång ”störningsfiltret” i hjärnan, och det långsiktiga målet är att spelet ska lära hjärnan att fokusera bättre.

Företaget Akili interactive labs samarbetar med bland annat läkemedelsföretaget Pfizer och organisationen Autism speaks. Förhoppningen är att liknande psykoterapeutiska spel i framtiden ska kunna behandla även andra typer av funktionsnedsättningar.

Källor: Akiliinteractive.comHejaolika.se
Foto: akiliinteractive


Tillbaka till nyheter

Tips på andra artiklar:


Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-11-06

Svårt att få stöd för asylsökande med funktionsnedsättning

Det kommer många personer till Sverige som flyr från krig. Det finns inte så många platser där de kan bo. Och för flyktingar med funktionsnedsättningar är det svårt både att få boende och att få de hjälpmedel de behöver.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-08-18

Ny studie: vad händer efter gymnasiesärskolan?

En ny studie från Högskolan i Halmstad visar var elever som gått ut särskolan hamnar. En vanlig föreställning är att alla elever går vidare till daglig verksamhet, men denna studie visar det gäller endast knappt hälften av deltagarna.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-03

Special Olympics Games

Helgen 3-5 juni är det dags för Special Olympics Games 2016 i Göteborg. Det är en idrottstävling för personer med utvecklingsstörning. 

Läs mer