Internationella funktionshinderdagen

Internationella funktionshinderdagen firas i hela Skandinavien

Den 3 december, firas den Internationella funktionshindersdagen. Under dagen hålls debatter på olika platser i Norden och även på andra ställen i världen. I Sverige håller handikappförbunden en stor konferens där den framtida strategin för funktionshinderpolitiken står i fokus.

På Handikappförbundens konferens i Sundbyberg är temat: Hur kan den kommande strategin bli ett starkare politiskt verktyg? Bland annat diskuteras hur Sverige ligger till i förhållande till andra länder i Norden och Europa, bland annat när det gäller jobbpolitik och delaktighet.

Här är några exempel på aktiviteter som pågår i våra grannländer för att uppmärksamma den Internationella funktionshinderdagen:

  • I Finland arrangeras en temavecka om funktionsnedsättning, med självständighetsfester och seminarier.
  • Handikapprådet på Färöarna anordnar ett seminarium om situationen för personer med funktionsnedsättning, anhöriga och om universell utformning. I år handlar det bland annat om tillgänglig turism.
  • Norge satsar på en tredagarskonferens om universell utformning.
  • I Island delas två pris ut. Landets president är beskyddare av ena priset.
  • Ålands Handikappförbund delar ut ett bemötandepris, till en person eller verksamhet de som ser bortom funktionsnedsättningen och ser människan.
  • Danmark tar upp frågan om frivilliga insatser kontra kommunernas ansvar inom funktionshinderfrågor.

Även FN uppmärksammar dagen och tillsammans med flera internationella organisationer, experter och frivilligorganisationer i Genève anordnas aktiviteter för att uppmärksamma personer med funktionshinder och deras prestationer.

Källor: Nordicwelfare.orgHejaolikaFN

Tillbaka till nyheter

Tips på andra artiklar:


Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-05-25

Populäraste programmen i gymnasiesärskolan

Sedan Gymnasiesärskola.se startade under sommaren 2015 har hemsidan haft över 8000 besök och 30 000 sidvisningar. Bland de nationella programmen är Skog, mark och djur mest populärt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-25

Special Olympics Games i Göteborg

Helgen 3-5 juni är det dags för Special Olympics Games 2016 i Göteborg. Det är en idrottstävling för personer med utvecklingsstörning. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-05

Gymnasiesärskolemässa 2016 på Fryshuset

Den 21:a september anordnar Fryshuset för andra gången en gymnasiesärskole-mässa. Mässan är till för elever som ska välja gymnasiesärskola. Genom att titta förbi mässan får du chansen att prata med många olika gymnasiesärskolor. På mässan finns också möjlighet att träffa personerna bakom Gymnasiesärskola.se! Det är Fryshusets gymnasium som står som arrangör för mässan.

Läs mer