Högskolan i Halmstad har kartlagt drygt tolv tusen före detta särskoleelever för att ta reda på vilken typ av sysselsättning de hamnat i. Studierna visar tvärtemot vad många tror att de flesta inte alls hamnar i daglig verksamhet efter gymnasiesärskolan.
Jessica Arvidsson, doktorand i handikappvetenskap har gjort studien "Särskolan - och sen? Om unga vuxna med gymnasiesärskolebakgrund och övergången till arbetslivet" och berättar i en intervju för Specialpedagogik att mindre än hälften av eleverna i studien finns i daglig verksamhet och en dryg femtedel har arbete. Det är fler än förväntat, men en låg andel om man ser till ungdomar i allmänhet, menar Jessica.
Hon medger att förutsättningarna för att få arbete inte är de samma för elever som gått i särskola och ungdomar i allmänhet, men påpekar att även gymnasiesärskolan ska förbereda eleverna för arbetslivet och att man därför kan förvänta sig att fler ska få ett arbete efter avslutad utbildning. Jessica Arvidsson menar att skolor måste bli bättre på att samarbeta med Arbetsförmedlingen, bjuda in arbetsgivare och se till att eleverna får komma ut på arbetsplatser.
Lärare uppmanas ta större ansvar för elevernas framtida sysselsättning
För att få till en förändring föreslår Jessica att man på skolorna tar ett kollektivt ansvar för att få fler elever att komma ut i arbetslivet. Och att såväl yrkesvägledare som lärare engagerar sig i det arbetet och att ungdomarna får komma ut på riktiga arbetsplatser så att de inte bara göra praktik i skolans cafeteria.
Studien visar att en fjärdedel av ungdomarna varken arbetar, deltar i daglig verksamhet eller studerar. En ny studie kommer att genomföras för att ta reda på vad som hänt med dessa ungdomar.
Jessica Arvidssons studie är viktig eftersom det tidigare inte gjorts någon liknande studie på elever från särskolan. Anledningen till detta kan åtminstone delvis förklaras av att elever som gått i särskolan inte registreras.
- Det har kanske setts som allt för utpekande och känsligt. Gruppen har därför blivit osynlig i statistiken och riskerar att glömmas bort till exempel vid satsningar mot ungdomsarbetslöshet, säger Jessica till Lärarnas Nyheter.
Källa: Specialpedagogik