Nyheter om gymnasiesärskolan

Nyheter om gymnasiesärskolan

Här kan du ta del av nyheter och artiklar som rör särskolan, gymnasiesärskolan, och kognitiva funktionshinder. Vi samlar relevanta och aktuella nyheter och låter organisationer och förbund med engagemang för personer med utvecklingsstörning skriva krönikor och artiklar om relevanta händelser och åsikter.

Senast uppdaterad: 2020-06-03

"Det är bekvämt att använda oss av ordet utvecklingsstörning"

Den här artikeln är ett gästinlägg. Johan Östlund, om användandet av begreppet utvecklingsstörning: "Ordet är välkänt och spritt vilket gör att missuppfattningar minimeras. Men ordet är problematiskt."

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-29

"Vi som inte ingår i målgruppen bör använda ordet intellektuell funktionsnedsättning"

Den här artikeln är ett gästinlägg. Det är viktigt att vara öppen för att använda olika begrepp och låta alla välja vilket ord som ska beskriva dem, så tycker Robert Öberg om att använda av ordet utvecklingsstörning och intellektuell funktionsnedsättning.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-03

Internationella Funktionsrättsdagen

Den 3 december firas den Internationella Funktionsrättsdagen. Dagen handlar om mänskliga rättigheter, full delaktighet och jämlika livsvillkor för personer med funktionsnedsättning.  FN instiftade dagen 1992 och den firas världen över, både i Norden och internationellt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-28

Minister vill se över lagen kring aktivitetsersättning

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarbi (S) säger i en intervju med SVT Nyheter Öst att han vill se över lagen kring aktivitetsersättning: "Vi ser att det finns människor som far illa". 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-29

Lerum är Bästa LSS-kommun 2019

Lerum är Sveriges bästa LSS-kommun 2019. Det prestigefyllda priset delades ut under en ceremoni på Bolinders Konferens i Stockholm den 28 november. Lerum får priset för att de har gjort mycket för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-08

Gymnasiesärskolemässan 2019

Den 9 oktober är det dags för den årliga gymnasiesärskolemässan! Mässan äger rum i Fryshuset i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Mellan klockan 12.00–18.00 ställer ett 20-tal gymnasiesärskolor ut för att visa upp sin verksamhet och svara på frågor för blivande elever.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-23

Foucaultgymnasiet satsar på livet efter gymnasiesärskolan

Emma Rosengren arbetar som rektor på Foucaultgymnasiet och blev för en tid sedan uppringd av Myndigheten för Delaktighet (MFD). De var intresserade av att veta mer om Foucaultgymnasiet  lyckade arbete med att få ut sina elever i arbetslivet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-07-11

Intervju med Jonas Monsén på Fryshusets gymnasiesärskola

Fryshusets gymnasiesärskola startade 2013 och ligger i Hammarby Sjöstad i Stockholm.Gymnasiesärskolan delar lokaler med övriga fryshuset, däribland gymnasieskolan.Vi har träffat Jonas Monsén som arbetar sedan start på gymnasiesärskolan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-02-16

Intervju med Mats Jansson från Autism- och Asperger förbundet

Mats Jansson arbetar på Autsim- och Aspergerförbundet, han hjälper oss på gymnasiesärskola.se att reda ut skillnaden mellan autism och asperger och mycket, mycket mer! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-12-12

Säg god jul med pictogram!

Nya pictogram med jultema! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-03-16

Rocka sockorna!

Den 21 mars är det Internationella Downs syndromdagen. Denna dag väljer många att ta på sig olika sockor för att uppmärksamma att människor är olika och att vi alla är lika mycket värda. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-09-19

Gymnasiesärskolemässa 2016 på Fryshuset

Den 21:a september anordnar Fryshuset för andra gången en gymnasiesärskole-mässa. Mässan är till för elever som ska välja gymnasiesärskola. Genom att titta förbi mässan får du chansen att prata med många olika gymnasiesärskolor. På mässan finns också möjlighet att träffa personerna bakom Gymnasiesärskola.se! Det är Fryshusets gymnasium som står som arrangör för mässan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-05-03

Svårt att få jobb efter gymnasiesärskolan

De flesta elever som har gått i gymnasiesärskolan får inget jobb efter skolan. Det visar en ny undersökning som Högskolan i Halmstad har gjort. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-03

Special Olympics Games i Göteborg

Helgen 3-5 juni är det dags för Special Olympics Games 2016 i Göteborg. Det är en idrottstävling för personer med utvecklingsstörning. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-06

Färre elever i gymnasiesärskolan

Antalet elever som läser på gymnasiesärskolan i Sverige fortsätter att sjunka. Det visar statistik som skolverket nyligen släppt. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-17

Svårt att ordna APL-platser till elever

Det är svårt att ordna APL-platser som är relevanta för utbildningen inom gymnasiesärskolan. Det visar en undersökning som Skolverket gjort för att följa upp den reform som skedde inom gymnasiesärskolan 2013.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Populäraste programmen i gymnasiesärskolan

Sedan Gymnasiesärskola.se startade under sommaren 2015 har hemsidan haft över 8000 besök och 30 000 sidvisningar. Bland de nationella programmen är Skog, mark och djur mest populärt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-12-30

Nytt dataspel kan behandla ADHD och autism

Det har kommit ett nytt spel som ska kunna användas för att behandla ADHD, autism och depression.Mobilspelet "Project Evo" tränar upp förmågan att fokusera. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-12-14

Vinnare Störd och Stolt-galan

Den 5:e december anordnade Riksförbundet FUB galan Störd och stolt i Stockholms stadshus. Det är en unik gala där människor med utvecklingsstörning står i fokus. I den här artikeln kan du läsa vilka som vann priser på galan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-12-03

Internationella funktionshinderdagen

Den 3 december firas den Internationella funktionshindersdagen. Under dagen hålls debatter på olika platser i Norden och även på andra ställen i världen. 

Läs mer