Nyheter om gymnasiesärskolan

Nyheter om gymnasiesärskolan

Här kan du ta del av nyheter och artiklar som rör särskolan, gymnasiesärskolan, och kognitiva funktionshinder. Vi samlar relevanta och aktuella nyheter och låter organisationer och förbund med engagemang för personer med utvecklingsstörning skriva krönikor och artiklar om relevanta händelser och åsikter.

Intervju med Mats Jansson från Autism- och Asperger förbundet

Senast uppdaterad: 2018-02-16

Mats Jansson arbetar på Autsim- och Aspergerförbundet, han hjälper oss på gymnasiesärskola.se att reda ut skillnaden mellan autism och asperger och mycket, mycket mer! 

Läs mer

Säg god jul med pictogram!

Senast uppdaterad: 2017-12-12

Nya pictogram med jultema! 

Läs mer

Rocka sockorna!

Senast uppdaterad: 2017-03-16

Den 21 mars är det Internationella Downs syndromdagen. Denna dag väljer många att ta på sig olika sockor för att uppmärksamma att människor är olika och att vi alla är lika mycket värda. 

Läs mer

Gymnasiesärskolemässa 2016 på Fryshuset

Senast uppdaterad: 2016-09-19

Den 21:a september anordnar Fryshuset för andra gången en gymnasiesärskole-mässa. Mässan är till för elever som ska välja gymnasiesärskola. Genom att titta förbi mässan får du chansen att prata med många olika gymnasiesärskolor. På mässan finns också möjlighet att träffa personerna bakom Gymnasiesärskola.se! Det är Fryshusets gymnasium som står som arrangör för mässan.

Läs mer

Svårt att få jobb efter gymnasiesärskolan

Senast uppdaterad: 2016-06-17

De flesta elever som har gått i gymnasiesärskolan får inget jobb efter skolan. Det visar en ny undersökning som Högskolan i Halmstad har gjort. 

Taggar: Forskning , Särskolan
Läs mer

Special Olympics Games i Göteborg

Senast uppdaterad: 2016-06-03

Helgen 3-5 juni är det dags för Special Olympics Games 2016 i Göteborg. Det är en idrottstävling för personer med utvecklingsstörning. 

Läs mer

Färre elever i gymnasiesärskolan

Senast uppdaterad: 2016-04-06

Antalet elever som läser på gymnasiesärskolan i Sverige fortsätter att sjunka. Det visar statistik som skolverket nyligen släppt. 

Taggar: Aktuellt , Särskolan
Läs mer

Svårt att ordna APL-platser till elever

Senast uppdaterad: 2016-06-17

Det är svårt att ordna APL-platser som är relevanta för utbildningen inom gymnasiesärskolan. Det visar en undersökning som Skolverket gjort för att följa upp den reform som skedde inom gymnasiesärskolan 2013.

Taggar: Aktuellt , Särskolan
Läs mer

Populäraste programmen i gymnasiesärskolan

Senast uppdaterad: 2016-03-21

Sedan Gymnasiesärskola.se startade under sommaren 2015 har hemsidan haft över 8000 besök och 30 000 sidvisningar. Bland de nationella programmen är Skog, mark och djur mest populärt.

Taggar: Aktuellt , Särskolan
Läs mer

Nytt dataspel kan behandla ADHD och autism

Senast uppdaterad: 2015-12-30

Det har kommit ett nytt spel som ska kunna användas för att behandla ADHD, autism och depression.Mobilspelet "Project Evo" tränar upp förmågan att fokusera. 

Taggar: Aktuellt , Autism , Forskning
Läs mer

Vinnare Störd och Stolt-galan

Senast uppdaterad: 2015-12-14

Den 5:e december anordnade Riksförbundet FUB galan Störd och stolt i Stockholms stadshus. Det är en unik gala där människor med utvecklingsstörning står i fokus. I den här artikeln kan du läsa vilka som vann priser på galan.

Läs mer

Internationella funktionshinderdagen

Senast uppdaterad: 2015-12-03

Den 3 december firas den Internationella funktionshindersdagen. Under dagen hålls debatter på olika platser i Norden och även på andra ställen i världen. 

Läs mer

Premiär för Störd och stolt-galan

Senast uppdaterad: 2015-11-13

5 december hålls galan ”Störd och stolt”. Galan hålls i Blå hallen. Det är första gången människor med utvecklingsstörning har sin egen gala. På galan belönas företag och personer som gjort något bra. 10 priser delas ut. 

Läs mer

Asylsökande med funktionsnedsättning

Senast uppdaterad: 2015-11-06

Det kommer många personer till Sverige som flyr från krig. Det finns inte så många platser där de kan bo. Och för flyktingar med funktionsnedsättningar är det svårt både att få boende och att få de hjälpmedel de behöver.

Taggar: Aktuellt
Läs mer

Rapport om folkhögskolor

Senast uppdaterad: 2015-10-30

Individer med funktionsnedsättning får sällan tillräcklig hjälp i skolan. Det leder till att de ofta kompletterar sina studier på folkhögskola. Ny rapport visar att andelen deltagare med funktionsnedsättning på folkhögskolorna har ökat dramatiskt.

Taggar: Aktuellt , Forskning
Läs mer

Aspergers syndrom på väg att försvinna

Senast uppdaterad: 2015-09-30

Aspergers syndrom används inte längre i den amerikanska diagnosmanualen DSM-5 som också används i Sverige. Mycket talar för att diagnosen kommer tas bort och att man istället inkluderar tillståndet i autismspektrumtillstånd.

Taggar: Autism , Forskning
Läs mer

Gymnasiesärskolemässa på Fryshuset

Senast uppdaterad: 2015-09-18

Fryshuset anordnar för första gången en gymnasiesärskolemässa. På mässan har elever och vårdnadshavare möjlighet att prata med gymnasiesärskolor och andra organisationer. Även Gymnasiesärskola.se kommer finnas på plats.

Läs mer

Snart dags för Lidingöruset och Lidingörullet

Senast uppdaterad: 2015-09-17

I samband med att det klassiska Lidingöloppet går av stapeln den 25-27 september anordnas också två lopp för barn och ungdomar med någon form av funktionsnedsättning.

Läs mer

Vad händer efter gymnasiesärskolan?

Senast uppdaterad: 2015-08-18

En ny studie från Högskolan i Halmstad visar var elever som gått ut särskolan hamnar. En vanlig föreställning är att alla elever går vidare till daglig verksamhet, men denna studie visar det gäller endast knappt hälften av deltagarna.

Taggar: Forskning
Läs mer

Reformen för gymnasiesärskolan utvärderas

Senast uppdaterad: 2015-08-18

Under våren genomför Skolverket en undersökning bland rektorer, huvudmän och beslutsfattare inom gymnasiesärskolan för att utvärdera hur verksamheten fungerat sedan reformen trädde i kraft 2013.