På höghammargymnasiet går Blaise, Felix och Philip

Höghammargymnasiet

På Höghammargymnasiet i Bollnäs går Blaise, Felix och Philip. Lär här om vilka program de och varför de valde Höghammargymnasiet. De delar även med sig av hur de trivs på skolan.

Blaise

Höghammargymnasiet, Hotell, resturang och bageri

Blaise går andra året på Höghammargymnasiets program för Hotell, restaurang och bageri. Den 17-åriga stockholmskillen stortrivs här med vännerna, fotbollen och plugget!

Nära till skolan och fotbollsplanen

Höghammargymnasiet tar emot elever från hela landet som också kan söka in på Idrotts­gymnasiet. Blaise är en av de kombinerar sina studier med kvalitativa träningar varje dag.

- Jag vill hålla igång kroppen och ha roligt, säger Blaise som älskar fotboll - att spela, titta på och självklart även utmana kompisarna på FIFA hemma i tv-soffan.

Han kommer från Stockholm och veckopendlar själv med tåg. Idrottsgymnasiet och möjligheten att få spela mycket fotboll, samt att hans barndomskompis Josef rekommenderade skolan bidrog till att han valde Bollnäs och Höghammargymnasiet.

– Boendet är helt grymt! Man känner att man är vuxen och kan klara sig själv. Jag har nära till både skolan och fotbollsplanen.

Matlagning ligger varmt om hjärtat

Blaise läser programmet för Hotell, restaurang och bageri. Att han valde just det programmet beror på att matlagning ligger honom varmt om hjärtat - och utmaningarna att lära sig nya och mer komplicerade maträtter. Helst lagar han till en god fisk med ris till.

– Lärarna är jättebra här. Nu ser jag fram emot tredje året då jag kommer att få jobba i skolans egen restaurang, berättar Blaise som går i tvåan.

Det är inte bara lärarna som är bra, han tycker även att det är lätt att få kompisar på Höghammargymnasiet och även Torsbergsgymnasiet som ligger i samma byggnad.

– Det är en stor skola men alla är snälla här. Jag känner mig trygg! En vanlig dag börjar med olika kärnämnen och sen lagar vi vår egen lunch. Senare på eftermiddagen åker vi buss till Höghammarhallen och Idrottsgymnasiet där vi tränar cirka två timmar. Jag stortrivs!

Vill jobba på resturang

Blaise försöker att göra bra ifrån sig på praktiken och vill lära sig så mycket som möjligt. Målet är ett jobb i restaurangbranschen efter studenten.

– Jag hoppas få praktik i Stockholm och sedan få jobb på någon restaurang eller något storkök där, säger han och nämner att han gärna återvänder till favoritstället han praktiserade på i grundskolan.

Och naturligtvis fortsätter han med fotbollen!

Felix

Felix på Höghammargymnasiet

Fick tips av en kompis

Det var Felix kompis som tipsade om Höghammargymnasiet och sa ”det här skulle passa dig” - och mer rätt kan man inte ha! Här trivs han bra på programmet för Hantverk och produktion.

Felix Norman pluggar Nationella programmet för Hantverk och produktion. 

Riktiga uppdrag

Felix studerar andra årskursen på hantverk och produktion vid Höghammargymnasiet i Bollnäs. Han gillar allra mest att vara i verkstaden och svarva och fräsa.

- Det är kul med riktiga uppdrag, tycker Felix.

Bra Lärare 

Felix gillar sitt program och lärarna. Här får man den hjälp man behöver, är något svvårt så förklarar lärarna ännu bättre.

Snart ska Felix ut på praktik, i verkligheten. Det ser han fram emot. Nu fokuserar Felix på skolan. Han har två år kvar. I framtiden skulle han gärna vilja ha ett verkstadsjobb.

Han är verkligen glad att hans kompis tipsade om Höghammargymnasiet. För Felix blev det väldigt bra.

Philip

Höghammarskolan, Administration, handel och varuhantering

Philip Bäckman läser Administration, handel och varuhantering vid Höghammarskolan. Sandvikenkillen trivs bra i skolan och tycker att Bollnäs är en perfekt stad att studera i.

Bytte gymnasiesärskola

Idag går Philip andra året på programmet för Administration, handel och varuhantering. Vägen dit var väl inte direkt spikrak, men han är nöjd, glad och trivs väldigt bra. Året innan Philip skulle börja gymnasiesärskolan var han och hälsade på i Bollnäs och tittade närmare på inriktningen Miljö och fastighet. Han bestämde sig för att flytta, men fick beskedet att programmet skulle läggas ner. Philip började hemma i Sandviken, men tillslut löste det sig med en plats på Höghammarskolan och programmet han läser nu. Han blev jätteglad när rektorerna kom med det glada beskedet.

Bra respons från företag

Valet av program känner Philip sig trygg och nöjd med, då han får lära sig massvis med saker som han kommer att ha nytta av resten av livet, inte bara inom arbetslivet; hur det fungerar med datorer, löner, bankärenden och alla olika tjänster som finns i samhället. Extra roligt är det när hela programmet (1-4) har gemensamma lektioner för då kan alla lära sig mycket av varandra.

Det Philip brinner lite extra för under utbildningen är att jobba med datorer, tryckeri och när olika företag lägger beställningar på olika jobb – väldigt utvecklande när allt är på riktigt!

Klassen Philip går i är liten, men väldigt bra. När klassen är ute på olika evenemang brukar de få bra respons från allmänheten – att de är duktiga, trevliga och skötsamma elever.

- Folk blir förvånade när de märker att vi inte alls är så stimmiga som de föreställer sig.

Philip gillar förutsättningarna här och är väldigt nöjd med hela programmet och sina snälla lärare som anpassar sig och tar det långsamt om det behövs. Lokalerna är välutrustade och har bra datorer.

- Det är roligt och samtidigt lärorikt att sitta tillsammans och lösa uppgifter med hjälp av datorn. Vi samarbetar och hjälper varandra. Det är då vi utvecklas mest och bäst!

Philip rekommenderar andra att söka både Höghammarskolan och programmet för han tycker att det är en trevlig skola där lärarna och ledningen är bra på att lyssna. Han lyfter även fram de andra programmen och möjligheten att kunna gå på idrottsgymnasiet, som han själv skulle vilja testa. Philip är en sportintresserad kille som gärna snörar på sig löparskorna.

- Jag gillar att idrotta och hålla igång, det mår kroppen bra av!

Vill jobba och bo själv

Efter gymnasiet vill Philip flytta till en egen lägenhet och skaffa sig ett jobb - och det behöver inte vara något inom just handel och administration. Det kan lika gärna vara på ett mindre företag som arbetar med datorer eller någon form av naturvård. Att vara ute i friska luften är något som han värderar högt!



Läs mer om Höghammargymnasiet

Ta kontakt med skolan


Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Höghammargymnasiet.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.