Nytt dataspel kan behandla ADHD och autism

Bild från AkiliinteractiveNytt spel kan hjälpa personer med autism och ADHD

Det har kommit ett nytt spel som ska kunna användas för att behandla ADHD, autism och depression. Mobilspelet "Project Evo" tränar upp förmågan att fokusera. 

Företaget Akili tror att traditionella kognitiva test kan vara jobbiga för patienter att genomföra och att de sällan är tillräckligt avancerade. I det nya spelet "Project Evo" mäts kognitiv kontroll på ett sätt som engagerar patienten. 

Det nya spelet är ett kognitivt träningsverktyg som kan användas i hemmet. Spelet samlar in information vilket gör att den som spelar kan se sin utveckling och analys av de framsteg hen gör.

Kan bli godkänt som läkemedel

Spelet ”Project Evo” har godkänts i åtta kliniska studier och kan snart godkännas som ett läkemedel av det amerikanska läkemedelsverket, FDA.

Det är två forskare, Adam Gazzeley och Eddie Martucci, som utvecklat spelet. Om det godkänns blir det världens första psykoterapeutiska spel som får samma status som ett läkemedel.

Ska hjälpa hjärnan att fokusera

Målet med spelet är att det ska lära hjärnan att bli bättre på att fokusera och därmed också i vissa fall kunna ersätta en behandling med läkemedel. I spelet ska man bland annat ta sig fram längs en flod på en svävare, och tvingas då ta snabba beslut, vilket sätter igång ”störningsfiltret” i hjärnan, och det långsiktiga målet är att spelet ska lära hjärnan att fokusera bättre.

Företaget Akili interactive labs samarbetar med bland annat läkemedelsföretaget Pfizer och organisationen Autism speaks. Förhoppningen är att liknande psykoterapeutiska spel i framtiden ska kunna behandla även andra typer av funktionsnedsättningar.

Källor: Akiliinteractive.comHejaolika.se
Foto: akiliinteractive

Tillbaka till nyheter

Tips på andra artiklar:


Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-05-09

Aspergers syndrom på väg att försvinna

Aspergers syndrom används inte längre i den amerikanska diagnosmanualen DSM-5 som också används i Sverige. Mycket talar för att diagnosen kommer tas bort och att man istället inkluderar tillståndet i autismspektrumtillstånd.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-09

Internationella funktionshinderdagen

Den 3 december firas den Internationella funktionshindersdagen. Under dagen hålls debatter på olika platser i Norden och även på andra ställen i världen. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-09

Vad är nationella och individuella program på anpassad gymnasieskola?

För personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga finns anpassad gymnasieskola. Utbildningen är uppdelad i nationella program och individuella program för att vara så fördelaktig som möjligt för elever.

Läs mer